Bij het opstellen en herzien van de risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) van het bedrijf dienen de risico’s van psychosociale arbeidsbelasting te worden beoordeeld. Afhankelijk van de mate van blootstelling worden bijbehorende maatregelen beschreven. Als er geen sprake is van psychosociale arbeidsbelasting, dan wordt dit in de RI&E vastgelegd.
Beoordelen
Voor de beoordeling van de risico’s van psychosociale arbeidsbelasting worden alle werkplekken en werkzaamheden beschouwd. Daarbij wordt in beeld gebracht welk soort psychosociale arbeidsbelasting waar aanwezig is. Het meten van werkstress met een vragenlijst zoals de Quick Scan Werkdruk, VBBA-vragenlijst, WEB-monitor en Tripod Sigma, kan daarbij behulpzaam zijn.
Plan van aanpak
Op basis van de geïnventariseerde risico’s wordt een plan van aanpak opgesteld. Daarin kan ondermeer het volgende worden opgenomen:
- beleid om psychosociale arbeidsbelasting waaronder werkdruk, mentale belasting, en agressie en geweld te beperken
- voorlichten over psychosociale arbeidsbelasting waaronder werkdruk, mentale belasting, en agressie en geweld
- maatregelen om het risico van pyschosociale arbeidsbelasting waaronder werkdruk, mentale belasting, en agressie en geweld terug te dringen
- het nut van periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO)
Deze wettelijke verplichting heeft tot doel de risico’s van psychosociale arbeidsbelasting te onderkennen en passende maatregelen te treffen.
- Dossier Werkdruk op website FNV Bondgenoten met veel informatie over meetmethoden en praktische aanpakken
- Arboinformatieblad (AI-blad 42) werkdruk