Arbocatalogus Afvalbranche

Dé arbostandaard voor alle bedrijven in de afvalsector!
Laatst gewijzigd op: 24 september 2015, 19:50 uur -- Dandeman
Goedgekeurd door Inspectie SZW

Nemen snelheidsbeperkende maatregelen

Printvriendelijke versieAls e-mail versturenPDF document
Maatregel naar plaats in de Arbeidshygiënische Strategie: 
Organisatorische maatregelen
Beschrijving van de maatregel 

Snelheidsbeperkende verkeersmaatregelen zijn maatregelen die ervoor zorgen dat verkeer op het terrein wordt afgeremd om zodoende de snelheid van verkeer te verlagen waarmee het risico op aanrijdgevaar wordt verminderd. De chauffeur heeft meer tijd om een goed overzicht over het andere verkeer te krijgen en de remweg is kleiner bij een lagere snelheid. Ook neemt de kans op kantelen van vrachtwagens af.

Allereerst kan de maximumsnelheid worden aangegeven middels een verkeersbord.

Handhaving van de maximumsnelheid is te verbeteren door technische snelheidsbeperkende maatregelen. Voorbeelden van dergelijke verkeersmaatregelen zijn drempels en wegversmallingen. Snelheidsbeperkende maatregelen zoals drempels hebben echter wel het nadeel dat dan meer geluid wordt geproduceerd.

Kantelgevaar

De kans op kantelgevaar is fors wanneer een wagen bij te hoge snelheid door de bocht gaat op een hobbelige, verende weg. Een te lage snelheid kan echter de kans op kantelgevaar vergroten; een verend stortpakket kan zich dan minder snel herstellen. Het is daarom belangrijk de chauffeurs goed te instrueren en om de wagen stabiel op te stellen voordat deze wordt gelost. De locatiebeheerder geeft aanwijzingen op basis van zijn kennis van het stortterrein.

Voorbeeld van een snelheidsbeperkende verkeersmaatregel: wegversmallingen

Beoogd effect 

Doel van snelheidsbeperking is de kans op aanrijdingen en kantelen te beperken.

randomness