Arbocatalogus Afvalbranche

Dé arbostandaard voor alle bedrijven in de afvalsector!
Goedgekeurd door Inspectie SZW

Vervangen heftruck tot 8 ton

Printvriendelijke versieAls e-mail versturenPDF document

Deze maatregel heeft betrekking op de situaties 2 en 3 namelijk:
De hef- en reachtruck is diesel aangedreven en heeft een Tier 4 motor of een Tier 1, 2 of 3 motor met (situatie 2) of zonder (situatie 3) een effectief roetfilter.

Maatregel naar plaats in de Arbeidshygiënische Strategie: 
Wettelijke verplichting
Beschrijving van de maatregel 

Bij gebruik van dieselmotoraangedreven vorkheftrucks met een lastcapaciteit van 8 ton of minder in een binnensituatie is vervanging altijd verplicht. Van een binnensituatie is óók sprake als een of meer ‘roldeuren’ open staan.
Bij het aantreffen van situaties waar op enig moment in een binnenruimte gebruik wordt gemaakt van dieselmotor­ aangedreven vorkheftrucks met een lastcapaciteit van 8 ton of minder, wordt een handhavingstraject ingezet (handhaven op artikel 4.17 Arbeidsomstandighedenbesluit, zie feitenlijst).
Binnen een half jaar dienen de dieselmotoraangedreven vorkheftrucks met een lastcapaciteit van 8 ton of minder te worden geweerd uit de binnenruimte. Dit is technisch uitvoerbaar, omdat deze heftrucks kunnen worden vervangen door heftrucks met een alternatieve krachtbron zoals een elektromotor of LPG-motor voorzien van een katalysator.

[Bron: Basisinspectiemodule, Inspectie SZW, juli 2019]

Beoogd effect 

De blootstelling aan dieselmotoremissie wordt nul met deze wettelijke verplichting.